Isnin, 16 April 2012

PROGRAM KHIDMAT BANTU PSS


          
PENGENALAN

Program Khidmat Bantu PSS merupakan satu wahana bagi mencapai matlamat Dasar Pendidikan Kebangsaan. Ia merupakan inisiatif dan tindakan proaktif BTP dan rangkaiannya untuk memberi khidmat bimbingan dan panduan pengurusan dan pemprosesan bahan sumber pendidikan serta urusan pengendalian PSS yang lebih berkesan. Pemantauan terhadap PSS merupakan sebahagian bidang pengurusan sekolah yang perlu diberikan perhatian khusus dari semasa ke semasa.

PSS mempunyai hubungan langsung dengan pelaksanaan program kurikulum dan kokurikulum di peringkat sekolah. Oleh yang demikian, PSS perlu diurus dengan baik agar penggunaan media cetak dan bukan cetak tersebut dapat di manfaat oleh semua guru dan semua murid di sekolah. Adalah menjadi tanggungjawab pihak sekolah untuk memastikan kemudahan disediakan itu dimanfaatkan sepenuhnya. PSS sepatutnya dianggap sebagai tempat yang penting bagi pemupukan tabiat dan kemahiran membaca dalam kalangan murid-murid.

Program ini diharap akan dapat memartabatkan PSS sebagai nadi utama pengajaran dan pembelajaran ke arah kecemerlangan pendidikan. Di samping itu juga diharap agar objektif-objektif berikut dapat dicapai:
  • Meningkatkan pengurusan PSS secara keseluruhan khususnya dalam bidang pengurusan bahan, fizikal (susun atur dan keceriaan serta sistem pentadbiran).
  • Meningkatkan penggunaan PSS di kalangan guru dan murid sejajar dengan keperluan pendidikan dan aplikasi ICT.
  • Meningkatkan kadar pembacaan di kalangan murid sekolah selaras dengan pelaksanaan dan hala tuju program NILAM. 


BANTU KHIDMAT PSS DI SK KEMASEK

Buat pertama kalinya, Program Khidmat Bantu PSS Sekolah Kebangsaan Kemasek akan dijalankan bermula pada 16 - 19 April 2012 bertempat di PSS Sekolah Kebangsaan Kemasek. Seramai 8 orang peserta yang terdiri daripada Guru Perpustakaan dan Media sekolah-sekolah kelompok, guru-guru serta pelajar SK Kemasek telah dilibatkan dalam program tersebut. Program  telah dimulakan pada hari pertama dengan taklimat khas khidmat bantu  oleh En. Wan Roslan Bin Wan Zaki (PTP1 PKG Kemasek) selaku ketua fasilitator kepada semua GPM serta guru-guru SK Kemasek.  

Taklimat awal dari PTP1 PKG Kemasek En. Wan Roslan B. Wan Zaki

Antara Guru Penyelaras Media dari sekolah ahli PKG Kemasek
yang memberikan khidmat bantu.

SILA KLIK SINI UNTUK MELIHAT GAMBAR SEPANJANG 
HARI PERTAMA KHIDMAT BANTU PSS

AKAN DATANG...

LAPORAN SEBELUM, SEMASA DAN SELEPAS KHIDMAT BANTU PSS


0 comments:

Catat Ulasan